Date geografice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arpasu

Comuna Arpaşu de Jos este situată în sud-estul judeţului Sibiu, la 47 km de municipiul Sibiu şi la 15 km de oraşul Victoria, judeţul Braşov. Arpaşu de Jos este localitate de graniţă a judeţului Sibiu cu judeţul Braşov.

Situat in centru Ţarii Fagarasului, la distanţa egala între limita vestică a acetuia în zona Sebeşu de sus-Bradu si orasul Făgăraş, Arpaşu de jos ocupă în peisaj  un spaţiu geografic privilegiat, cu o admirabila perspectiva spre cei mai înalti munţi din ţara, la sud -Oltul si dealurile Hârtibaciului la nord. Localitatea se înscrie in cel de al doiea şir din tripla salbă a satelor făgărăşene. Peste depresiunea în care este aşezat satul se desfăsoara contururile masivelor muntoase Podragu, Arpaşu Mare(2468m), Vânătoarea lui Buteanu si linia zimţata a Şeii Caprei.

Comuna se învecinează la nord cu comunele Bruiu şi Chirpăr, la vest cu Porumbacu de Jos, la sud-vest cu satul lui Badea Cârţan, Cârţişoara, la sud cu judeţul Argeş, iar la est cu judeţul Braşov.

Poziţia matematică a centrului de comuna Arpaşu de Jos, dată de coordonatele geografice sunt: paralela de 45° 46’ 41’’ latitudine nordică şi meridianul de 24° 37’ 24’’ longitudine estică, ceea ce îi conferă o poziţie centrală în cadrul tarii.Localitatea este străbătută de la sud către nord de râul Arpaş, care are ca zonă de izvorâre confluienţa braţelor Arpaşu Mare (2468m) şi Podragu.

Suprafaţa totală a localităţii Arpaşu de Jos este de 4 116 ha, din care teren intravilan 49 ha, iar suprafaţa extravilană este de 4067 ha.

Localiatatea Arpaşu de Jos, este un sat cu oameni gospodari şi vrednici, fiind deosebită de restul localităţilor învecinate, prin faptul că, deşi reşedinţa de comuna în 27 iulie 1889 a ars în totalitate, cu toate astea localitatea s-a reconstruit, localnicii având puterea să treacă cu buretele peste toată agoniseala lor de o viaţa şi sa inceapa o noua viata.

Locuitorii din Ţara Făgăraşului asociază numele localităţii cu cel al Statelor Unite ale Americii datorită faptului că mulţi arpăşeni s-au stabilit în America.