Personalitati
Cea mai marcantă personalitate a localităţii Arpaşu de Jos, pe care nimeni nu o poate nega este Viorel Cucu.
Viorel Cucu s-a născut în 24.06.1943, în Arpaşu de Jos din ambii părinţi învăţători, încă de pe acea vreme era îndrăgostit de cultură. Şcoala generală a absolvit-o în localitatea natală, iar între anii 1957-1961 urmează cursurile Liceului Teoretic ” Negru-Vodă’’ din Făgăraş, iar în anul 1962 devine student al Facultăţii de Filologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca.
După terminarea facultăţii, în anul 1967, lucrează pentru câteva luni, ca profesor la diferite şcoli din judeţul Sibiu, apoi ca redactor la ziarul ‘Tribuna Sibiului” şi metodist la Centrul de Librării.
Din anul 1976 este angajat la Biblioteca “ASTRA” unde lucrează până în anul 1983 când părăseşte ţara pentru a se stabili în SUA, unde va lucra ca redactor la postul de radio “Vocea Americii”.
În perioada cât a lucrat la Biblioteca “ASTRA” a coordonat activitatea metodică în bibliotecile comunale. Viorel Cucu a avut un rol important în achiziţionarea fondului “Andrei Oţetea”. Împreuna cu alţii colegi, au format un colectiv de cercetători pentru valorificarea bunurilor de patrimoniu din Biblioteca “ASTRA”.
Lucrările sale se regăsesc şi în revistele şi publicaţiile de specialitate ca: “Bibiloteca”, “Comunicări şi referate de biologie”, precum şi în presa locală “Tribuna”, “Transilvania”. Între anii 1976 şi 1983 a semnat rubrica “Pantheon transilvan” în revista “Transilvania”.
Martin Hoke reprezintă o altă personalitate de seamă a satului, el fiind fiul unei emigrante din Arpaşu de Jos pe nume Viloria Vasu, căsătorită în Ohio sub numele de Hoke. Martin Hoke este primul congresman de origine română din istoria SUA, în anul 1996.
Ghideon Şerbu cercetător biofizician NASA, a publicat lucrări importante în suplimentul “Nature” despre structura atmosferei stelare.
Remus Grama s-a născut în anul 1952 în Arpaşu de Jos, a facut Institutul Teologic la Făgăraş, după absolvirea teologiei a lucrat la ziarul Mitropoliei “Telegraful Român”.
În anul 1980 a emigrat în SUA şi a fost parohul bisericii din Youngstown-Ohio, apoi la Mitropolia Cleverland. În prezent este paroh la Biserica Sfânta Maria din Cleverland, care este cea mai mare parohie română din SUA. De menţionat faptul că este doctor în istoria bisericească. Este consilier cu relaţiile externe al Episcopiei Ortodoxe Române din America şi unul dintre iniţiatorii dialogului bilateral dintre cele două Episcopii din America.
Gheorghe Şerbu s-a născut în anul 1953, a terminat liceul în oraşul Victoria, absolvind Facultatea de Medicină din Timişoara. Din anul 1980 profesează meseria de medic în Arpaşu de Jos.
În domeniul medical a participat la nenumărate stagii şi cursuri de perfecţionare la Bruxelles (Universitatea Luvail), Paris, Dublin, Cleverland.
Dr. Şerbu Gheorghe în anii 1997-1998 este organizatorul activităţii culturale “Fiii Satului”.
Pe langă meseria pe care o profesează cu multă dăruire domnul Şerbu Gheorghe mai este implicat şi în alte activităţi culturale. Este preşedintele organizaţiei culturale Clubul Arpaşu Mare şi preşedinte fondator al publicaţiei Foaia Arpăşeană.
La 1 ianuarie 2007, data integrării României în Uniunea Europeană, organizează transmisiuni cu Radio Europa şi postul de televiziune TF1 cu tema” Despre satul transilvanean faţă în faţă cu Europa”, publicate şi în Foaia Arpasana.
La 15 august 2015 domnul doctor Serbu Gheorghe a devenit cetatean de onoare al localitatii Arpasu de Jos.
Vasu George (1918-2000) – avocat
S-a născut la 26 februarie 1918 în Lorain,Ohio,SUA din părinții Nicolae Vasu din comuna Arpașu de Jos și Ludovica Silea din comuna Ucea de Sus, pe atunci județul Făgăraș, emigranți la începutul secolului în America, fiind unul dintre cei trei băieți ai familiei.
În toamna anului 1922 s-a întors pentru prima oară în țară, în comuna Arpașu de Jos.În perioada 1922-1928 a copilărit împreună cu ceilalți doi frați ai săi în comuna Arpașu de Jos, unde a urmat și primele clase, avîndu-ș ca învățător pe dascălul Boieriu.În toamna anului 1928 s-a întors cu mama și cu frații săi din America, la tatăl lui,unde a rămas pînă în 1932 cînd, din cauza crizei economice s-a întors în România.În această perioadă a urmat șase clase la ,,Oakwood Public School” în Lorain,Ohio, iar după terminarea clasei a VI-a la ,,Wittier Junior High School”, unde s-a distins la limba engleză ,matematici, geografie și sport fiind selecționat în echipa de atletism a școlii.În 1932 ,s-a reîntors în țară, împreună cu părinții , în comuna Arpașu de Jos.A urmat apoi cursul inferior al liceului ,,Radu Negru” din Făgăraș, iar cursul superior la liceul ,,Sfîntul Vasile cel Mare” din Blaj, unde a avut ca profesor pe Ioan Suciu, fost episcop și mitropolit greco-catolic de la Alba Iulia și Făgăraș, întemnițat la Sighetul Marmației, unde a murit ca un martir în 1954; pe muzicianul și compozitorul dr.Sigismund Toduță, doctor de Roma.A fost licențiat al Facultății de Drept din București (1939-1943), unde a avut profesori renumiți ca Vintilă Dongoroz, Istrate Micescu, Mihai Antonescu ș.a.În decursul celor 35 de ani de avocatură (1943-1955) în Făgăraș și din 1955 în Baroul Avocaților din Cluj Napoca, a desfășurat o activitate intensă participînd la procese civile, penale, litigii de muncă, instanțe militare și de notariat de stat, inclusiv în cadrul Tribunalului Suprem al RSR.A deținut funcții de conducere în Consiliul Colegiului de Avocati din Cluj, a desfășurat o vastă activitate extraprofesională ,a fost ofițer de rezervă și veteran de război.Concomitent a scris și publicat numeroase articole critice în reviste de specialitate , în ziare din țară și în ,,Cuvântul Românesc” din Canada, precum și monografiile ,,Încheiera, modificarea și desfășurarea contractului de muncă”,Editura Ministerul Justiției ,1962 și ,,Controlul provenienței bunurilor dobândite ilicit” Editura Științifică și Enciclopedică, București ,1965.
A fost căsătorit cu dr.Ileana Rădulescu, medic primar pediatru, cu care a avut un singur copil, Mariana, născută în 1948, care a decedat la vârsta de 39 de ani din cauza unei boli grave. Aceasta a avut un copil, Călin Anton Gruiță, fiind unicul nepot al avocatului George Vasu, stabilit împreuna cu soția în 1998, în SUA.
George Vasu a plecat dintre noi în 20 noiembrie 2000. A rămas toată viața credincios gliei strămoșești, obiceiurilor, tradițiilor de libertate, cinste, omenie și adevar a acestui popor.